Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Raig Verd Editorial

narrativa i pensament en català

Hem participat al 'Voces del aquí en la edición independiente' en el marc del Gutun Zuria

La nostra editora, Laura Huerga, va tancar "Voces del aquí en la edición independiente" al Gutun Zuria 2021, que organitza Consonni amb Azkuna Zentroa, i on van participar un total de 21 editorials, Us compartim el petit discurs que va fer:

"Què som? Som una editorial independent de narrativa i assaig però això no ens defineix, només són paraules que ocupen un espai i ens ubiquen en aquest espai, però com nosaltres volem ampliar els marges, també els hem d’ampliar en la nostra pròpia definició. 
Som un projecte i després de nou anys en diem projecte perquè sempre estem en construcció.
Som un Qüestionament del sistema, no en majúscules, ni res important. Som qüestionament perquè fem i ens fem preguntes.
Preguntes com: per què es penalitza les empreses que treballen per millorar la sostenibilitat de la seva empresa? Per què hem de pagar per segells “Eco” en comptes de penalitzar les empreses que no ho fan? Per què no s’incentiva les empreses que fan una transició ecològica, no només en la forma de producció sinó en el plantejament d’aquesta forma de producció? Per què es subvencionen les empreses que produeixen amb matèries primeres d’orígens dubtosos?
O com podem ser una empresa anticapitalista, i no caure en els arguments més bàsics del màrqueting, per incentivar la compra dels nostres productes? com podem produir i vendre sense estimular el consumisme buit?
Fa poc, a l’editorial, com publiquem a Ursula K. Le Guin, vam pensar en fer mascaretes de Le Guin. Però ens va semblar que haguéssim caigut en les trampes del capitalisme i no ho vam fer. De la mateixa manera que pensem que a Le Guin no li hagués agradat que la utilitzéssim d’aquesta forma pensem que hem de ser curoses amb els continguts que tenim, tenir-ne cura, i guardar la relació entre sentit i significat d’aquestes continguts. Tenir-ne cura. 
EN aquest qüestionament constant que us deia, hi ha una altra inquietud que cada vegada ens apreta amb més urgència: la de reflectir la diversitat de la societat en els nostres catàlegs. Sentim que les editorials, les llibreries, les biblioteques i els festivals literaris no són (i han de ser) més diversos. Tenim catàlegs masclistes, amb les dones infrarrepresentades, un problema al qual estem començant a posar-hi solució. PErò també tenim catàlegs racistes i no inclusius en diversos aspectes, de tal manera, que una part important de la nostra societat, de les persones amb les quals vivim, no s’hi poden trobar. 
Ens veiem com una part d’un tot, i és en xarxa com ens agrada funcionar, com a part d’un ecosistema que funciona amb i al costat de les altres parts. I és per això que sempre cerquem les col·laboracions dintre i fora del nostre sector. Amb l’associació d’editorials independents Llegir en català, amb l’alianza internacional de editoriales independientes, amb associacions, ateneus, biblioteques, organitzacions, activistes i qualsevol persona amb un projecte afí a qui puguem ajudar. 
Som petits, però pensem en gran. Som insignificants però volem canviar-ho tot. Som poques però treballem amb moltes. 
Som una editorial independent de narrativa i assaig, però això és només una petita part del que som.

 
Raig Verd Editorial
01 April 2021