Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Raig Verd Editorial

narrativa i pensament en català

Premi Orwell per ESTIU d'Ali Smith

Ali Smith ha guanyat el Premi Orwell de Literatura Política 2021 per la novel·la Estiu.
El 31 d'agost a llibreries amb traducció de Dolors Udina i epíleg de Carlota Gurt.

És un plaer anunciar-vos que Ali Smith ha guanyat el Premi Orwell de Literatura Política 2021 per la novel·la Estiu.

Smith va gravar aquest vídeo d'agraïment des de la casa familiar d'Orwell a Southwold, Suffolk.

El jurat:
“La conclusió del quartet estacional d’Ali Smith segella la seva reputació com la gran cronista de la nostra època.”

 «Capturant una instantània de la vida a Gran Bretanya fins als nostres dies, Smith pren la temperatura emocional d’una nació que s’enfronta a una pandèmia mundial, a la vora del Brexit, les colpidores condicions per als refugiats i molt més. Servirà com a càpsula del temps que resultarà una lectura imprescindible per a qualsevol persona que vulgui entendre l’estat d’ànim de la Gran Bretanya durant aquest moment turbulent.»

I nosaltres afegim que no només de la Gran Bretanya sinó del nostre món.

L'agraïment d'Ali Smith (traducció del discurs del vídeo):«Em fa tan feliç ser premiada amb l’Orwell Prize de literatura política! La ficció d’Orwell entén la subtil diferència entre la política de l’art i l’artesania de la política. La seva ficció mostra que el poder del llenguatge és grandiós i que aquesta grandesa et pot canviar la vida, pot canviar el món i pot formar el món; i que el llenguatge esgrimit només per al poder polític ens reduirà a un tipus d’aliment per als poders que hi són o per als poders que hi volen ser, mentre que el poder central de l’art i de les arts és sempre expansiu, dimensionador, alliberador, complex i preocupat per revelar la condició humana i per revitalitzar i reempoderar la dimensió humana.«El que més desitjava —va dir— era convertir l’escriptura política en un art.» El lloc on es troben aquests dos elements no pot ser un lloc de revelació humana i inhumana. Per mi això és el que significa la paraula “orwellià”. I que les estructures de les nostres arts, les formes que prenen, sempre faran visibles les estructures en què vivim i qui controla el llenguatge de les narratives que ens diem habitualment a nosaltres mateixos i els mecanismes de les narratives que ens defineixen com a individus i com a poble. És per això que les visions passades i futures de la seva ficció sempre seran atemporals i per què l’Orwell Prize de literatura política és tan important. Moltes gràcies.»